ELEVATORIST НАПИСАВ ПРО ВИГОДИ ЗВГ ДЛЯ ЗЕРНОСУШАРОК

10 грудня, 15:24

Головний елеваторний сайт країни - ELEVATORIST.COM - написав про виступ УкрАвтономГаз на конференції «Агробілд».

 

Сьогодні багато елеваторів шукають можливість оптимізувати свої витрати, в тому числі і на паливо для зерносушарок. Підприємства в силу своїх можливостей переходять на різні альтернативні джерела. На конференції «Агробілд», яка проходила в Києві, поговорили про такий вид палива, як скраплений газ.


З доповіддю на цю тему виступив представник УкрАвтономГаз Віктор Черненко.

 

Він зазначив, що останнім часом елеватори все частіше почали користуватися зрідженим газом для сушіння зерна. За його словами, протягом року компанія підключає 25-30 зерносушарок. Це і великі елеватори, і дрібні фермерські господарства. Для цього є свої причини.


Якщо вибирати між природним газом і скрапленим, то підвести природний газ на новий елеватор буде в рази дорожче, плюс необґрунтовані тарифи на розподіл газу.

 

ELEVATORIST НАПИСАВ ПРО ВИГОДИ ЗВГ ДЛЯ ЗЕРНОСУШАРОК

 

«Необгрунтовані вимоги щодо заміни існуючого газопроводу, некоректний облік газу з боку газопостачальних компаній, невірний поправочний коефіцієнт. Все це присутнє на ринку. Через це часто люди звертаються до нас, і ми ставимо установки зі скрапленим газом навіть на підприємствах з уже існуючим газопостачанням », - розповідає представник УкрАвтономГаз.


Серед причин, через які компанії переходять на скраплений газ, також називають низьку калорійність природного газу та інші «сюрпризи» газовиків.
«Ряд елеваторів звернулися до нас в розпал сезону. Вони не могли підняти температуру сушіння до 150 градусів тільки через те, що була низька калорійність газу, який тиск в трубопроводі чомусь починало падати », - пояснює Віктор Черненко.


За його словами, підприємства стикаються також з маніпуляціями під час перевірки лічильників. Перевірка навмисне затягується. Лічильники знімають перед початком сезону, потім видають багато приписів, за якими потрібно усунути всі «недоліки», а до їх усунення підприємство не може почати працювати.


«Я не кажу вже про завищені штрафи за газ, про дорогому отриманні технічних умов при новому будівництві, прокладанні трубопроводу, і так далі» - говорить фахівець.


Він упевнений, всі вищеназвані фактори «здорожують» природний газ. Тому, коли говорять, що ціна на природний газ менше, ніж на скраплений, потрібно вважати всі фактори в комплексі. До того ж скраплений газ влітку дешевшає.


«В минулому році влітку співвідношення було на одному рівні з природним газом. У зимовий період скраплений газ часто користується популярністю і в опалювальний період ціна на нього зростає », - стверджує Віктор Черненко.


Переваги використання скрапленого газу


Віктор Черненко виділив позитивні сторони застосування пропан-бутану. По-перше, це економічність. Зріджений газ за різними оцінками в 3, 3 і 3,5 рази калорійною природного газу. По-друге, пропан-бутан екологічний.

 

Цей вид палива, за словами Віктора Черненка, дозволяє елеваторів бути незалежними.


«На ринку більше 20 постачальників скрапленого газу, і немає обмежень у виборі постачальника. Є можливість проводити закупівлі газу по тендерам », - каже фахівець.

 

ELEVATORIST НАПИСАВ ПРО ВИГОДИ ЗВГ ДЛЯ ЗЕРНОСУШАРОК

 

Енергоефективність пропан-бутану

 

ELEVATORIST НАПИСАВ ПРО ВИГОДИ ЗВГ ДЛЯ ЗЕРНОСУШАРОК

 

ELEVATORIST НАПИСАВ ПРО ВИГОДИ ЗВГ ДЛЯ ЗЕРНОСУШАРОК

 

Він також акцентував увагу на тому, що працювати зі зрідженим газом безпечно. Автоматизовані системи управління дозволяють експлуатувати все одній людині.


Серед плюсів назвали і швидку установку системи. Рекорди для зерносушарки в цьому плані складали від 7 до 14 днів. Процес узгодження займає від 3 до 5 місяців в залежності від потреб замовника.


З досвіду учасників ринку


Багато учасників конференції погодилися з тим, що потрібно переходити на альтернативу. В першу чергу називають фінансові причини. Ціна газу в собівартості процесу сушіння займає дуже велику витратну частину. Її потрібно зменшувати.


Другий фактор - технічний.

 

ELEVATORIST НАПИСАВ ПРО ВИГОДИ ЗВГ ДЛЯ ЗЕРНОСУШАРОК

 

«Врізка в газопровід високого тиску має свої умови: тиск в мережі має бути 1,2 Мпа. З цього показника розраховується гідравліка газопроводів, підбирається діаметр труби. А за фактом виходить, що в газопроводі тиск 2,5 -3 кг максимум. Відповідно, потужності газопроводу не вистачає для забезпечення газового обладнання. Для діючого комплексу цього буває достатньо, але, коли елеватор розширюється, то «посадити» на цей газопровід додаткове обладнання вже неможливо. Виникає потреба переобладнання газопроводу з іншим діаметром труби. А якщо у вас газопровід в 5-6 км? Тоді доводиться замислюватися про альтернативу », - говорить генеральний директор« Агродар-Бар »Роман Андрейків.


Однак не дивлячись на такі складності, він упевнений, природний газ в порівнянні зі скрапленим все одно виграє.


«Коли ми запустили систему скрапленого газу, за 4 роки вона не показала себе краще», - стверджує Роман Андрейків.


Одним з мінусів скрапленого газу керівник називає потребу в великих обсягах зберігання газу.


«Потрібно зберігати великий запас скрапленого газу. Але це важко. У нас резервуар на 100 м³. Цього об'єму достатньо на два-три дні роботи зерносушарки, і все. Тому кожні два-три дні нам потрібен газовоз, який доставляє 20 т газу », - ділиться досвідом директор« Агродар-Бара ».


Компромісним рішенням, Роман Андрейків вважає можливість комбінувати різні джерела палива.


«У нас сушарки можуть працювати на двох видах палива. Скажімо, на природному газі і на зрідженому, на зрідженому і на пеллетах. Якщо з'являється проблема з одним джерелом, можна перестрахуватися і перевести на інший. Ми все одно таким чином вийдемо в плюс, тому що знижуємо собівартість сушіння », - резюмує Роман Андрейків.

 

Офіційну статтю читайте на сайті elevatorist.com за посиланням

Сьогодні дуже актуальним є інтерв'ю від 29.09.2021 року директора стратегічного розвитку ТОВ "УКРАВТОНОМГАЗ" Дорофеєва Андрія Сергійовича надане паливному інтернет-ресурсу ENKORR про вартість 1 Гкал та окупність об‘єктів автономного газопостачання. "Опалення на LPG: шанс замислитися знову" На 2022 рік цифри дещо відрізняються, а от термін окупності систем автономного газопостачання зменшується.

Посилання на інтерв’ю: https://enkorr.ua/uk/columns/_otoplenie_na_lpg_shans_zadumatsya_snova/248026

 

 

Щоб проаналізувати та порівняти витрати на різні види палива для підприємства вам достатньо відвідати наш КАЛЬКУЛЯТОР ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ. На калькуляторі ви можете змінювати потужність пальників (кВт*годину, ккал*годину) та ціни на енергоносії (пропан-бутан, природний газ, дизильне пальне, пелета).

Посилання на калькулятор: https://ukravtonomgaz.ua/calc/busines-heating

 

 

УКРАВТОНОМГАЗ В ЦИФРАХ
12
років
Успішної роботи
650
об’єктів
Змонтованих під ключ
80 000
куб.м
Сумарний об’єм газгольдерів
190 000
тонн
Створений ринок LPG в рік
НАМ ДОВІРЯЮТЬ
-
БЕЗКОШТОВНА ГАЗИФІКАЦІЯ
Обмеженій кількості клієнтів наша компанія надає обладнання і монтаж автономного газопостачання безкоштовно на умовах наших поставок газу. Якщо Ви хочете отримати комерційну пропозицію на монтаж автономного газопостачання, заповніть форму нижче.