ВИРІШАЛЬНА ЗУСТРІЧ УАЗГ І ГСЧС ЩОДО «ЗАКОНУ ПРО ОБ'ЄКТИ ПІДВИЩЕНОЇ НЕБЕЗПЕКИ»

10 грудня, 11:09

Закон, який ускладнює ведення бізнесу в Україні та загальмовує розвиток інвестиційних проектів в енергетиці.

 

14 червня Українська Асоціація скрапленого газу (УАЗГ) провела зустріч з представниками Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Темою обговорення була остання редакція на зміни в «Законі про об'єкти підвищеної небезпеки». Цей Закон дуже обмежує розвиток ринку зрідженого газу і бюрократизує процес узгодження об'єктів газопостачання і газових заправок в Україні.

 

УАЗГ Обата до Премєр-міністру України Володимиру Гройсману з пропозицією вплинути на ситуацію, яка склалася навколо виконання Розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.02.2015 № 132-р плану імплементації Директиви 2012/18 / ЄС про контроль аварій пов'язаних з небезпечними речовинами. У своєму зверненні до Прем'єр-міністра України УАЗГ підкреслила, що необхідно професійно і прозоро внести зміни в існуюче законодавство. Неприпустимо всього лише вдавати реформування українського суспільства і вносити в нові закони старі і необгрунтовані корупційні положення пострадянських часів.

 

Даною Європейської Директиви передбачено, що маса небезпечних речовин дорівнює або перевищує порогові значення небезпечних речовин, згідно з Додатком даного документа для пропан-бутану - більше 50 тонн. В Європейському законодавстві ємності з об'ємом зберігання до 50 тонн не є об'єктами підвищеної небезпеки. Відповідно введення в експлуатацію таких об'єктів проходить за спрощеною схемою без жорстких вимог цієї Директиви.

В

 

План імплементації нормативних документів не зобов'язує наших чиновників приймати Європейське законодавство за чисту монету, але і ускладнювати і бюрократизувати вони не мають права. Основною темою обговорення став 3-й Клас категорії об'єктів підвищеної небезпеки, який з'явиться в новому законопроекті.

 

До 3-го Класу небезпеки відносяться всі об'єкти газопостачання та газові заправки зі зберіганням пропан-бутану від 1 тонни до 50 тонн. Нам вдалося відстояти і прибрати з Закону корупційну складову, яка душила газовий бізнес протягом багатьох років. У Законі буде чітко прописано, що установка автоматизованої системи раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення тільки для 2-ої і 3-го Класів об'єктів підвищеної небезпеки (а це понад 50 тонн).

 

Наша асоціація готова зупинитися на 10-ти кратному посилення наших норм. Зараз за нашими Українським нормативним документам розбіжність і невідповідність Європейській Директиві в 100 разів. Наші чиновники пропонують нам прийняти норми, які мають жорсткість в 50 разів. Йдеться про визначення «об'єкт підвищеної небезпеки». Згідно з Постановою Кабінету Міністрів №956, об'єкти, на яких зберігається менше 0,5 (1% від 50 тонн) тонн скрапленого газу, не є об'єктами підвищеної небезпеки, а нам пропонують зупинитися на 1 тонні (2% від 50 тонн).

 

На наш погляд це абсурдні торги і безпідставне посилення Українського законодавства. Це закон може знищити шанс України забезпечити енергетичну безпеку. Мета нашої Української Асоціації зрідженого газу забезпечити енергетичну безпеку України.

 

 

ВНаприклад, в Польщі встановлено більше 100 000 ємностей для домашнього опалення. Польща змогла позбутися газової залежності Росії. Ми плануємо встановити в Україні більше 20 000 автономних систем газопостачання зрідженим газом пропан-бутаном, що істотно знизить залежність України від поставок природного газу, також, допоможе зберегти екосистему України. Наш уряд підтримує альтернативу природному газу пов'язану з біомасою (дрова, пелети і т.д.) Масштабна вирубка лісів це не шлях України до енергонезалежності!

 

За підсумками зустрічі представники Державної служби України з надзвичайних ситуацій пообіцяли включити нашу Асоціацію (УАЗГ) в робочу групу по імплементації Директиви 2012/18 / ЄС та наші пропозиції щодо зміни «Закону про об'єкти підвищеної небезпеки» будуть розглянуті.

 

Ознайомитися з проектом «Закону про об'єкти підвищеної небезпеки» ви зможете на сайті ДСНС 

 

Відеосюжет телеканалу "112 УКРАЇНА" з міжнародної виставки "АГРО 2019".

 

 

 

Сьогодні дуже актуальним є інтерв'ю від 29.09.2021 року директора стратегічного розвитку ТОВ "УКРАВТОНОМГАЗ" Дорофеєва Андрія Сергійовича надане паливному інтернет-ресурсу ENKORR про вартість 1 Гкал та окупність об‘єктів автономного газопостачання. "Опалення на LPG: шанс замислитися знову" На 2022 рік цифри дещо відрізняються, а от термін окупності систем автономного газопостачання зменшується.

Посилання на інтерв’ю: https://enkorr.ua/uk/columns/_otoplenie_na_lpg_shans_zadumatsya_snova/248026

 

 

Щоб проаналізувати та порівняти витрати на різні види палива для підприємства вам достатньо відвідати наш КАЛЬКУЛЯТОР ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ. На калькуляторі ви можете змінювати потужність пальників (кВт*годину, ккал*годину) та ціни на енергоносії (пропан-бутан, природний газ, дизильне пальне, пелета).

Посилання на калькулятор: https://ukravtonomgaz.ua/calc/busines-heating

 

 

УКРАВТОНОМГАЗ В ЦИФРАХ
12
років
Успішної роботи
650
об’єктів
Змонтованих під ключ
80 000
куб.м
Сумарний об’єм газгольдерів
190 000
тонн
Створений ринок LPG в рік
НАМ ДОВІРЯЮТЬ
-
БЕЗКОШТОВНА ГАЗИФІКАЦІЯ
Обмеженій кількості клієнтів наша компанія надає обладнання і монтаж автономного газопостачання безкоштовно на умовах наших поставок газу. Якщо Ви хочете отримати комерційну пропозицію на монтаж автономного газопостачання, заповніть форму нижче.