BioLPG має шанс на розвиток в новій енергетичній стратегії України до 2050р

10 травня, 17:17

BioLPG — це пропан, який виробляється з відновлюваної сировини, таких як рослинні відходи; його також називають відновлюваним пропаном і біопропаном.

 

BioLPG — це пропан, який виробляється з відновлюваної сировини, як-от рослинні та рослинні відходи; його також називають відновлюваним пропаном і біопропаном.

 

BioLPG є ідеальним енергетичним рішенням для тих, хто хоче зменшити свій вуглецевий слід, оскільки він зменшує викиди CO2 до 80%. За використанням і продуктивністю він ідентичний звичайному LPG.

BioLPG можна виробляти кількома способами, залежно від вихідної сировини та процесу. В даний час основним методом виробництва є відновлюваний (або HVO) процес виробництва біодизеля, біоетанолу або біогазу. Це також генерує побічний продукт bioLPG. Під час процесу нафтопереробки утворюються різноманітні відпрацьовані гази, що містять пропан або біозріджений газ. Наприклад, на кожну 1000 кг біодизеля з цього потоку відпрацьованих газів утворюється 50 кг біозрідженого газу, а БіоLPG отриманий в процесі каталітичного перетворення біоетанолу становить приблизно 250 кг (25%). Цей супутній продукт потім очищують, щоб зробити його ідентичним звичайному пропану.

 

 

Для виробників біогазу, біоетанолу та біодизелю достатньо установити додаткове обладнання для відокремлення біопропану під час гідропереробки органічних палив. А попит і ринок споживання біоЛПГ вже величезний. Стимулами розвитку ринку bioLPG у Європі є: необхідність досягнення цільової частки відновлюваного палива на рівні 40% у структурі кінцевого споживання відповідно до вимог програми Єврокомісії Fit for 55; перспектива розширення європейської Директиви торгівлі квотами на викид парникових газів (ETS) на житловий сектор до 2025 року.

За оцінкою експертів, сучасний ринок bioLPG становить до 200 тис. т і є частиною ринку LPG, загальний розмір якого сягає 320 млн. т. (2020 р.). У період до 2025 року очікується щорічне дворазове збільшення пропозиції bioLPG на ринку, пов'язане із задоволенням попиту компаній енергетичної галузі, викликаним спробою виконати вимоги щодо використання біопалива та скорочення викидів СО2. До 2030 року світовий ринок LPG (потенційний ринок bioLPG) може зрости до 350 млн. т., а обсяг ринку bioLPG досягне 1,4 млн. т. на рік. Експертна оцінка включає лише ринкові сектори гідроочищеної рослинної олії (HVO, hydrotreated vegetable oil) та стійкого авіаційного палива (SAF, sustainable aviation fuel) і не враховує можливості розширення інших технологій виробництва.

 

Зростання попиту на скраплений газ і прогноз пропозиції на скраплений газ

 

Стратегічні плани енергорозвитку України

1 травня керівництвом нашої країни було прийнято енергетичну стратегію, розроблену терміном до 2050 року. Поки що цей документ перебуває у статусі «Для службового використання» (представлений на папері) і передано для вивчення до підрозділів міністерств, а також профільних держустанов, але Forbes вдалося дізнатися зміст деякої частини "засекреченої" інформації від двох членів уряду, що стосується "газової" теми документа. Збільшення кількості споживаного газу спостерігатиметься до 2032р., після чого почнеться зниження до 10,4 мільярдів кубометрів у 2050р. Планується також збільшити обсяг видобутку до 21,5 мільярда кубів, і в 2025 році повністю покрити свої витрати власним видобутком, а також наситити європейський ринок воднем та біоетанолом. Наскільки реально виконати ці плани? Поки що складно відповісти на це питання.

Стратегію було розроблено фахівцями Міністерства енергетики спільно з енергокомпаніями «Енергоатом», «Нафтогаз», «Укргідроенерго», а також з британськими представниками влади та аудиторської компанії KPMG. Робота над цим документом тривала майже 2 роки.

Участь у розробці стратегії консультантів з інших країн – звичайна практика, яку використовують багато держав, каже Олена Павленко, президент центру аналітики DiXi Group.

Суть нової стратегії – зменшення витрати газу, а також розвиток подальшого виробництва його альтернативної заміни – біоетанолу та водню.

Стратегія – ключовий документ, він має допомогти розвинути окремі сектори

– вважає Олена.

 

Це посил інвесторам, який показує, які енергетичні галузі надалі мають найбільшу перспективу.

Куди витрачається газ

Дані розробленого урядом документа свідчать про те, що у 2022 році Україна витратила 19,5 мільярдів кубічних метрів газу, при цьому найбільшими споживачами були електростанції та ТЕЦ, які постачали тепло у населені пункти. Швидше за все, ця тенденція збережеться і надалі, вважає уряд.

Згідно з документом, очікується, що найближчим часом зростання попиту на блакитне паливо як у нашій країні, так і в інших державах, буде продовжуватися. Але в Україні газ необхідно зробити паливом перехідного періоду для подальшого досягнення декарбонізації (про терміни, в які Україна має стати вуглецево-нейтральною, у цій частині стратегії інформації немає). Цей документ став першим із усіх прийнятих раніше, що передбачає збільшення споживання газу.

У 2023 році споживання газу в нашій країні зросте на 2% (19,9 мільярда кубометрів), а в 2024 - на 4% (20,7 мільярда кубометрів), свідчить документ.

Приблизно такий самий прогноз озвучив голова НАК «Нафтогаз» Олексій Чернишов. Він вважає, що рекордного стрибка споживання ні 2023, ні 2024 року не буде, оскільки через військові дії стан економіки значно погіршився, знизилася і чисельність населення.

Однак за 10 наступних років, згідно з документом, споживання збільшиться до 23 мільярдів м3 газу (на 18%), досягнувши максимуму приблизно до 2035 року, після чого почнеться зниження, аж до 10,4 мільярда кубометрів до 2050 року.

Як планується покрити попит на газ? У планах йдеться про те, що у 2025 р. власний видобуток має повністю задовольняти потреби країни. В аналогічному попередньому документі уряду 2017 року (В.Гройсмана) було представлено свою стратегію розвитку терміном на 18 років, в якій було поставлено таку ж мету.

Базовий сценарій передбачає, що у 2024-25гг. Україна збільшить власний видобуток на 8% (до 20 млрд м3), з подальшим збільшенням на 7,5% (до 21 млрд м3). За більш оптимістичним прогнозом, до 2050 року внутрішній видобуток можна збільшити до 26 мільярдів кубометрів.

Останні 5 років відбувалося зниження обсягів видобутку газу державними компаніями, які забезпечували 75% потреб країни. Водночас у приватних компаніях - навпаки, спостерігалося постійне зростання. Однак заборона на експорт в умовах воєнного стану змінила ситуацію, і тепер у них також зменшаться показники. Яким чином буде змінено тренд останніх років у цій галузі, детально у прийнятому документі не відображено.

 

Динаміка видобутку газу в Україні

 

Щоб забезпечити теплопостачання у зимовий період, "Нафтогаз" був змушений робити імпорт газу. Торік показник закупівлі імпортного палива став мінімальним за останні 5 років і становив 1,54 мільярда м3.

У травні цього року Чернишов зробив заяву, що цього року державна компанія відмовиться від імпорту газу, вважаючи, що це "пастка". Але міністр енергетики Герман Галущенко має іншу думку, яку озвучив на квітневій прес-конференції. На його думку, навіть якщо газу власного видобутку буде достатньо, імпортування до 2-х мільярдів кубів все ж таки необхідне "для впевненості".

Згідно з аналітичними прогнозами ExPro Consulting, картина не така оптимістична. Найбільш песимістичний із прогнозів - падіння видобутку до 2030 р. до 15,9 мільярдів кубів (на 14%).

 

Прогноз видобутку природного газц

 

Чим можна замінити газ

Очевидне зменшення витрати планується вже з середини 2030 років, і в 2050 р. воно має опуститися до 10,4 мільярда кубів. Іван Плачков (екс-міністр енергетики) вважає такий сценарій реалістичним, оскільки приватні споживачі матимуть можливість перейти на електрику. У стратегії також згадано це.

Споживачі промислового сектора, за розрахунками уряду, замість газу використовуватимуть водень. Десятки країн вже мають такі стратегії водневого розвитку, опубліковані кількома роками раніше, тому Україна скористається накопиченим досвідом. Євросоюз профінансував подальший розвиток проекту виробництва водню, виділивши для цього торік €5,2 мільярда, розраховуючи таким чином знизити газову залежність.

Початок процесу виробництва водню згідно з розробленою стратегією заплановано на 2032 рік, а до 2050 р. обсяги виробництва мають бути збільшені до 1,65 мільйонів тонн на рік. Зростання споживання водню можливе лише в тому випадку, якщо його виробництво стане економічно вигідним. На сьогодні це надто дорого, вважає Плачков.

Ще одним джерелом енергії, на яке розраховує уряд у своєму стратегічному плануванні – біогаз, який частково може замінити природний газ. Перший завод із виробництва біометану вже запущено в Україні у квітні поточного року. До 2025 року планується запуск ще 5 подібних проектів.

Раніше ми використовували біогазові установки для виробництва електрики з біомаси.

У проекті обсяг запланованого вироблення біоетанолу оцінено в 10 мільярдів м3 на рік. 4,5 мільярда кубів з них буде витрачено для внутрішніх потреб до 2050 р. Плачков вважає, що виробництво біометану на фермах - це "локальна історія".

 

 

Сьогодні дуже актуальним є інтерв'ю від 29.09.2021 року директора стратегічного розвитку ТОВ "УКРАВТОНОМГАЗ" Дорофеєва Андрія Сергійовича надане паливному інтернет-ресурсу ENKORR про вартість 1 Гкал та окупність об‘єктів автономного газопостачання. "Опалення на LPG: шанс замислитися знову" На 2022 рік цифри дещо відрізняються, а от термін окупності систем автономного газопостачання зменшується.

Посилання на інтерв’ю: https://enkorr.ua/uk/columns/_otoplenie_na_lpg_shans_zadumatsya_snova/248026

 

 

Щоб проаналізувати та порівняти витрати на різні види палива для підприємства вам достатньо відвідати наш КАЛЬКУЛЯТОР ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ. На калькуляторі ви можете змінювати потужність пальників (кВт*годину, ккал*годину) та ціни на енергоносії (пропан-бутан, природний газ, дизильне пальне, пелета).

Посилання на калькулятор: https://ukravtonomgaz.ua/calc/busines-heating

 

 

УКРАВТОНОМГАЗ В ЦИФРАХ
12
років
Успішної роботи
650
об’єктів
Змонтованих під ключ
80 000
куб.м
Сумарний об’єм газгольдерів
190 000
тонн
Створений ринок LPG в рік
НАМ ДОВІРЯЮТЬ
-
БЕЗКОШТОВНА ГАЗИФІКАЦІЯ
Обмеженій кількості клієнтів наша компанія надає обладнання і монтаж автономного газопостачання безкоштовно на умовах наших поставок газу. Якщо Ви хочете отримати комерційну пропозицію на монтаж автономного газопостачання, заповніть форму нижче.