Пропан рятує врожаї сільгосппідприємств США у системах зрошення

27 липня, 21:20

Продавці пропану та фермери, яких вони обслуговують, мають бути готові практично до будь-яких погодних умов. Від нижчих, ніж зазвичай, температур, які потребують обігріву худоби, до дощів, які затримують посів сільськогосподарських культур, а також посушливих періодів, що вимагають збільшення поливу полів.

В останні роки ситуація посилилася. За даними Національних центрів екологічної інформації Національного управління океанічних та атмосферних досліджень, у 2021 році в США сталося 20 окремих погодних та кліматичних лих, що спричинили втрати на мільярди доларів. Середнє річне значення за 1980-2021 роки становить 7,4 лиха, а середнє за останні п'ять років - 17,2.

За даними Міністерства енергетики США, під час цих суворих погодних катаклізмів, або відразу після них, відбуваються тривалі відключення електроенергії.

Продавці пропану по всій країні стали активніше докладати зусиль для комунікації з виробниками сільгосппродукції для забезпечення їх енергією, необхідною для підтримки роботи ферм в умовах непередбачуваності погодних умов. Оскільки потреба у надійній та екологічно чистій енергії на фермі постійно зростає з погіршенням погодних умов, обладнання, що працює на пропані, пропонує клієнтам швидкі рішення, що відповідають експлуатаційним потребам, та екологічним нормам.

Айова: посуха та урагани (дерехо)

Основний виробник кукурудзи в країні, штат Айова, пережив дуже дощову осінь у 2019 році, що призвело до значного зниження прибутку продавців пропану, каже Деб Грумс, генеральний директор Асоціації виробників пропану штату Айова (IPGA).

 

Компанія N&S Tractor у Каліфорнії цього року зіткнулася зі зниженням попиту на двигуни систем зрошення
Компанія N&S Tractor у Каліфорнії цього року зіткнулася зі зниженням попиту на двигуни систем зрошення, що працюють на пропані, через проблеми з ланцюжком поставок, а також виняткові посушливі умови, що скоротили посіви. (Фото надане N&S Tractor)

Наступного року урагани спустошили орні землі Айови сильними вітрами та зливами.

За даними консалтингової фірми McKinsey & Co., близько 12 мільйонів акрів орних земель постраждали від сильних вітрів у серпні 2020 року – 50 відсотків усіх площ, засіяних в Айові у 2020 році кукурудзою. За оцінками McKinsey & Co., на 85-90% пошкоджених площ урожай було втрачено частково, і повністю - на 10-15%.

2021 року сільське господарство штату Айова зіткнулося з ще одним суворим погодним явищем: посухою. Посуха призвела до висихання кукурудзи, що негативно позначилося на ринку пропану. За даними Управління Міністерства сільського господарства США (USDA) до листопада 2021 року від помірної або від сильної посухи в штаті Айова постраждали 43 відсотки посівів кукурудзи та 28 відсотків сої.

Однак з того часу посуха відступила, і цього року в Айові була відносно волога весна.

"Оскільки в нас була волога весна, посадка запізнилася", - каже Грумс. «Тим часом у нас може бути пізній урожай і, можливо, доведеться сушити багато кукурудзи, але все залежить від літньої спеки та осінніх дощів. Все залежить від матінки-природи».

Нинішнього року спостерігається нестійка погода. Наприклад, 12 травня в штаті пройшов ще один ураган (дерехо), хоча й набагато м'якший, ніж той, що був у серпні 2020 року, про це свідчать дані Міністерства сільського господарства та управління земельними ресурсами Айови. Повідомлялося, що наслідки урагану були серйознішими у сусідніх штатах (Південна Дакота та Міннесота).

Щоб допомогти продавцям пропану та сільгоспвиробникам підготуватися до нерегулярних чи суворих погодних умов, IPGA організувала групу зацікавлених сторін із пропану, яка влітку та восени проводить телефонні конференції для обговорення врожаю та постачання пропану.

«IPGA закликає наших учасників ринку пропану зустрічатися зі своїми клієнтами, оптовими постачальниками, перевізниками та будувати плани перед сезоном збирання врожаю та опалювальним сезоном», — каже Грумс.

Стан посівів в Айові, як і раніше, обіцяє хороший сезон. До 19 червня посіви кукурудзи, сої, вівса та сіна були на 83, 80, 82 та 73 відсотки, відповідно, від гарного до відмінного стану. За даними Міністерства сільського господарства США, 93 відсотки соєвих бобів зійшло на шість днів раніше, ніж у 2021 році, що на три дні раніше за середній показник.

Міннесота: то дуже сухо, то дуже волого

 

Умови посухи можуть обмежувати врожайність сільськогосподарських культур та кількість газу для його сушіння
Умови посухи можуть обмежувати врожайність сільськогосподарських культур та кількість газу для його сушіння, проте підтримують попит на пропан для двигунів, що використовуються в іригації. (Фото надане N&S Tractor)

Міннесота також пережила посуху минулого року, що призвело до зниження використання пропану у сільському господарстві. До цієї посухи в пропановій промисловості штату три роки поспіль спостерігався обсяг продажів вище середнього, через більш пізні терміни посадки, говорить Дейв Вейджер, виконавчий директор Міннесотської асоціації виробників пропану.

За даними Міністерства природних ресурсів Міннесоти, посушливі умови почалися з приходом 2020 року і досягли піку влітку 2021 року.

Охоплення посухою прискорилося протягом червня, при цьому площі, постраждалі від сильної або помірної посухи, зросли більш ніж на 500 відсотків. До кінця липня 22 відсотки штату перебували в зоні крайньої посухи, а до 10 серпня у деяких частинах північно-західної та північної центральної частини Міннесоти спостерігалася «виключна посуха» — найвищий рівень за штатом за 21 рік. Цей рік для американського моніторингу посухи став історичним.

Ця засуха стала найбільшою протягом останніх 10-40 років, залежно від району штату.

Грудень 2021 року значно полегшив ситуацію, оскільки став другим дощовим місяцем за всю історію спостережень у штаті.

Волога погода тривала до весни і тепер викликає занепокоєння з наближенням збору врожаю, каже Wager.

"Коли на більшій частині кукурудзяного поясу в США волога весна, це стискає терміни посіву", - говорить він. Це може призвести до того, що стислий сезон збору врожаю відбудеться відразу замість звичайного сезону, з півдня на північ. Це величезне навантаження на всі транспортні засоби та систему постачання пропану там, де він необхідний».

Крім того, дерехо Мея призвело до більш серйозних наслідків на південному заході Міннесоти, ніж в Айові.

Повідомлялося, що вплив на сільськогосподарські об'єкти був серйозним, і невідомо, скільки з них можна буде відремонтувати та ввести в експлуатацію до врожаю, каже Wager. Проте шторм не пошкодив урожай у Міннесоті, оскільки на той момент сходів практично не було, додає він.

Wager з обережним оптимізмом дивиться в майбутнє, очікуючи врожаю.

«Вплив весняних дощів цього року та пізніх термінів сівби на врожай наразі повністю не відомий», — каже він. «Продаж газу за останній вегетаційний період знизився через посуху по всьому штату, але деякі райони, як і раніше, повідомляли про хороші продажі LPG внаслідок різних умов вирощування культур та погодних умов».

Wager радить фермерам застосовувати багаторівневий підхід до планування врожаю. Додаючи поетапно все, що їм потрібне на фермах - обладнання, фунгіциди або пропан протягом вегетаційного періоду. Коли стан урожаю стає очевиднішим, фермери будуть краще підготовлені до непередбачуваних погодних умов.

"Продавці пропану повинні максимально заохочувати такий підхід", - наголошує Wager. «Я також раджу маркетологам рекомендувати своїм клієнтам збільшення обсягу зберігання газу, що допоможе подолати періоди його підвищеного попиту, які раптово настануть через сушіння зерна або тривалих періодів посухи. Підготуйтеся зараз, щоби не шкодувати потім».

Південь: ураган Майкл

 

Волога весна на Середньому Заході цього року може призвести до пізнішого сезону збирання та сушіння врожаю
Волога весна на Середньому Заході цього року може призвести до пізнішого сезону збирання та сушіння врожаю, який збігається з початком опалювального сезону. (Фото надане Радою з освіти та досліджень в галузі пропану)

З початку до середини жовтня 2018 року ураган «Майкл» спустошив велику частину півдня, ставши першим ураганом 5 категорії за 26 років, що обрушився на суміжну територію США. При швидкості вітру до 160 миль на годину, ураган завдав збитків на суму понад 25 мільярдів доларів.

Ураган був особливо руйнівним у центральній Флориді Панхандл. Сільське господарство – найважливіший компонент місцевої економіки – було значно пошкоджено, особливо поблизу коридору міжштатної автомагістралі 10 та на південному заході Джорджії. Наприклад, у Доналсонвіллі, штат Джорджія, невеликому містечку, розташованому приблизно за годину їзди від Таллахассі, штат Флорида, вітер зі швидкістю 115 миль на годину повалив на різні ферми великі дерева віком до 150 років.

До урагану, урожай, за всіма ознаками, був багатообіцяючим, через рясні дощі на початку року. Але коли вибухнув шторм, від 50 до 80 відсотків потенційно рекордного врожаю було раптово втрачено, за словами Білла Мура, менеджера з продажу альтернативного палива в Тіфтоні, штат Джорджія, Conger LP Gas.

"Тисячі акрів бавовни стали сотнями, і це знизило потребу в пропані для іригації", - говорить Мур. «Урожаї арахісу та кукурудзи також суттєво постраждали, особливо у моєму районі, що знову призвело до значного зниження попиту на пропан».

За даними Університету Флориди, у штаті Флорида Панхандл збитки на суму 50 мільйонів доларів були завдані посівам бавовни, а збитки на суму 23 мільйони доларів торкнулися посівів арахісу.

За даними Університету Джорджії, Південно-Західна Джорджія зазнала наступних збитків сільськогосподарського сектора: 74 мільйони доларів за бавовною, 69 мільйонів доларів за овочами, 24,7 мільйонів доларів за горіхами пекан і 1,6 мільйонів доларів за арахісом.

Досі на півдні було спекотне та сухе літо. За даними Південно-Східного регіонального кліматичного центру, про сильну посуху повідомлялося в Північній Кароліні, а помірні посушливі умови спостерігалися у Флориді, Джорджії та Південній Кароліні.

В результаті, фермери використовують зрошення під час посіву вже для того, щоб насіння дало сходи, що призводить до збільшення попиту на іригаційне обладнання, що працює на пропані, говорить Мур.

«Неможливо дізнатися точну кількість витрат галонів газу, на які вплинула сувора погода», — каже Мур. «Ми знаємо, що це може вплинути на будь-який напрямок, оскільки поточна посуха збільшила попит, а ураган «Майкл» вплинув негативно.

«Сподіваюся, ми зможемо вирішити проблеми з ланцюжком поставок за допомогою обладнання, що працює на пропані, щоб фермери могли набувати того, що їм потрібно».

Каліфорнія: «ідеальний шторм»

Каліфорнія славиться своїм сільським господарством, оскільки тут вирощують різні культури — мигдаль, кукурудзу, виноград, персики, чорнослив, рис, полуницю, помідори та пшеницю, і це лише деякі з них. Незалежно від культури, практично кожен фермер використовує воду з криниці або районну (різні водні райони розподіляють воду з річок та водосховищ).

 

Устаткування, що працює на пропані, виявляється надійнішим, ніж бензинові, дизельні та електричні аналоги (при тривалих відключеннях електроенергії).
Устаткування, що працює на пропані, виявляється надійнішим, ніж бензинові, дизельні та електричні аналоги (при тривалих відключеннях електроенергії). (Фото надане Радою з освіти та досліджень в галузі пропану)

За даними Національного міжвідомчого пожежного центру, суворі, екстремальні та виключно посушливі умови торкаються більшої частини штату. З січня по квітень кількість опадів по штату становила лише 25 відсотків від середнього за цей чотиримісячний період — найпосушливіший початок року в Каліфорнії, зареєстрований Національним центром екологічної інформації, починаючи з 1895 року.

За словами Шарі Педерсен, спеціаліста з продажу N&S Tractor, під час посухи вода для зрошення в сільському господарстві може подаватися двигунами, що працюють на пропані, які мають такі переваги, як нижча вартість, низький рівень викидів та висока надійність, порівняно з дизельними та електричними аналогами.

Наприклад, коли лісові пожежі чи вітряні умови викликають перебої у подачі електроенергії, іригаційні двигуни на пропані продовжують працювати, тоді як електричні моделі простоюють, зазначає вона.

"Наявність схвалених Агентством з охорони навколишнього середовища поливних двигунів, що працюють на пропані, стала величезним стимулом для каліфорнійської пропанової промисловості та маркетологів нашого штату", - говорить Педерсен. Крім того, споживачам пропану подобається, що вони можуть змінювати швидкість обертання пропанових двигунів, на відміну від дизельних, а також економити гроші при кожній заправці. За моїми оцінками, кожен двигун витрачає в середньому від 10 до 12 галонів на годину, експлуатуючись від 600 до 2000 годин на рік».

Однак в умовах нинішньої посухи деякі фермери вважають за краще взагалі не садити або засівати набагато менше площ, ніж зазвичай, каже Педерсен. Коливання температури та лісові пожежі також вплинули на посадку та розвиток сільськогосподарських культур в останні роки.

«Минулого року продажі пропанових двигунів були вищими, ніж ми коли-небудь бачили», — каже Педерсен. «Хоча цей рік був важким. У нас не лише посуха, а й надхмарні ціни на паливо та добрива, що призводить до ідеального шторму».

Проблеми з ланцюжком поставок цього року посилюють ці труднощі у отриманні фермерами іригаційних двигунів, які працюють на пропані.

«Нам необхідно подолати проблеми із посухою та логістикою, щоб пропанові трейдери та фермери в нашому штаті нарешті змогли особисто скористатися перевагами цих двигунів», — каже Педерсен.

Підготовка AG-клієнтів

 

Підготовка AG-клієнтів
Фото надане Радою з освіти та досліджень в галузі пропану

Щоб допомогти аграріям підготуватися до майбутніх суворих погодних явищ та успішно відновитись після минулих подій, LPG-маркетологи можуть використати кілька ресурсів.

Модель попиту на сушіння зерна, створена у 2019 році Радою з освіти та досліджень в галузі пропану (PERC), враховує погоду на кожен день, а також загальну кількість опадів та змінні, що стосуються вирощування сільськогосподарських культур.

"Він доступний для всіх постачальників пропану в країні - інструмент на сайті propane.com створений саме для використання ними", - говорить Майк Ньюленд, директор з розвитку сільськогосподарського бізнесу в PERC. «Вони можуть бачити, як зростають сільськогосподарські культури, порівняно з іншими сезонами та планувати необхідну кількість LPG, а також створювати теми для обговорення клієнтами, які купують пропан для зерносушарок».

Крім того, PERC розробив програму заохочення пропанових ферм, в рамках якої фермери, які безпосередньо постраждали від недавніх суворих погодніх явищ отримують заохочення в розмірі до 10 000 доларів США, в кожному конкретному випадку. Програма включає фінансове заохочення у розмірі 5000 доларів США на купівлю нового сільськогосподарського обладнання, що працює на пропані, такого як агрономічна термообробка; генератори; промислові двигуни; системи опалення для птахівництва, свинарства та теплиць; та системи водяного опалення.

"В інтересах фермерів зрозуміти, що пропан - це варіант екологічно чистої енергії, зроблений у США, який доступний і є вдосталь прямо зараз", - говорить Ньюленд. «Багато хто знає, що пропан може опалювати будівлі, сушити зерно та обслуговувати іригаційні колодязі, і цим його переваги не обмежуються».

Наприклад, резервні генератори на пропані забезпечують додаткову електроенергію через 10 секунд після відключення електромережі. Крім того, пропан не розкладається з часом, на відміну від дизельного палива чи бензину, що дозволяє йому стати «ідеальним резервним паливом», каже Ньюланд.

«Оскільки по всій країні зберігається ймовірність екстремальних погодних умов, фермери мають бути готові практично до всього. І ми, як маркетологи пропану, повинні переконатися, що вони повністю обізнані з перевагами LPG, а потім зможуть скористатися ним з перших рук», — додає він.

 

Джерело: https://www.lpgasmagazine.com/propane-proves-reliable-on-the-farm-amid-unpredictable-weather/

Сьогодні дуже актуальним є інтерв'ю від 29.09.2021 року директора стратегічного розвитку ТОВ "УКРАВТОНОМГАЗ" Дорофеєва Андрія Сергійовича надане паливному інтернет-ресурсу ENKORR про вартість 1 Гкал та окупність об‘єктів автономного газопостачання. "Опалення на LPG: шанс замислитися знову" На 2022 рік цифри дещо відрізняються, а от термін окупності систем автономного газопостачання зменшується.

Посилання на інтерв’ю: https://enkorr.ua/uk/columns/_otoplenie_na_lpg_shans_zadumatsya_snova/248026

 

 

Щоб проаналізувати та порівняти витрати на різні види палива для підприємства вам достатньо відвідати наш КАЛЬКУЛЯТОР ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ. На калькуляторі ви можете змінювати потужність пальників (кВт*годину, ккал*годину) та ціни на енергоносії (пропан-бутан, природний газ, дизильне пальне, пелета).

Посилання на калькулятор: https://ukravtonomgaz.ua/calc/busines-heating

 

 

УКРАВТОНОМГАЗ В ЦИФРАХ
12
років
Успішної роботи
650
об’єктів
Змонтованих під ключ
80 000
куб.м
Сумарний об’єм газгольдерів
190 000
тонн
Створений ринок LPG в рік
НАМ ДОВІРЯЮТЬ
Віртуальний 3d тур об'єктів газопостачання
Натисніть play та подорожуйте самостійно
НОВИНИ
13 лютого, 17:39
86
«Зернові технології» – міжнародна агропромислова виставка, яка посідає головне місце серед спеціалізованих виставкових заходів України та спрямована…
24 січня, 17:31
156
Запрошуємо всіх відвідати стенд ТОВ УКРАВТОНОМГАЗ на міжнародній виставці ЗЕРНОВІ ТЕХНОЛОГІЇ 2024. Дана подія відбудеться 14 – 16 лютого 2024 в…
24 серпня, 9:49
133
Компанія УКРАВТОНОМГАЗ щиро вітає всіх з найважливішим святом для кожного українця -з Днем Незалежності України!      Ціна нашої свободи набула…
07 серпня, 10:47
1,042
Директор компанії ТОВ "Укравтономгаз" Черненко Віктор Миколайович розповідає про перевагу використання газових електрогенераторів на метані та пропан…
19 липня, 11:12
548
Все більше підприємств обирають пропан (LPG)  як альтернативу природному газу через нестабільність цін та загрозу відключень трубопровідного газу…
03 червня, 10:24
195
В ЄС пропонується та планується зменшення ставки податку на додану вартість (ПДВ) на скраплений вуглеводневий газ (LPG) до 5%. В Країнах…
10 травня, 17:17
232
BioLPG — це пропан, який виробляється з відновлюваної сировини, таких як рослинні відходи; його також називають відновлюваним пропаном і біопропаном…
07 травня, 20:07
397
Світова LPG Асоціація (WLPGA) підготувала презентацію про переваги використання синтетичного натурального газу (SNG) і звернулася до всіх учасників…
03 квітня, 18:15
143
30 березня 2023р. Європейською радою було прийнято постанову, яка продовжує строком на 1 рік добровільну мету держав, що входять до Європейського…
28 березня, 20:59
103
23 березня 2023 року Компанія ТОВ «Укравтономгаз» прийняла участь у  третій конференції циклу «Бізнес-трансформації на агроринку».   Конференція…
17 березня, 11:35
231
Шановні партнери!   Запрошуємо Вас відвідати конференцію БІЗНЕС-ТРАНСФОРМАЦІЇ НА АГРОРИНКУ   ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНІСТЬ: НОВІ РИНКИ,  ІНВЕСТИЦІЇ.  Захід…
15 вересня, 18:18
4,109
В жовтні LPG збереже вартісну різницю 1 Гігакалорії в 2 рази з природним газом для промисловості. З початку вересня 2022 року оптові ціни на…
-
БЕЗКОШТОВНА ГАЗИФІКАЦІЯ
Обмеженій кількості клієнтів наша компанія надає обладнання і монтаж автономного газопостачання безкоштовно на умовах наших поставок газу. Якщо Ви хочете отримати комерційну пропозицію на монтаж автономного газопостачання, заповніть форму нижче.