Тренд газових генераторів для малих електростанцій

05 грудня, 10:17
Парламент обговорює тему встановлення міні-станцій для генерації електроенергії в Україні
Парламент обговорює тему встановлення міні-станцій для генерації електроенергії в Україні

Після масованої ракетної атаки росії по нашій енергосистемі 23 листопада, яка спричинила блекаути по всій країні, дефіцит електроенергії дуже гостро відчули десятки мільйонів українців. Для багатьох виходом із ситуації стало використання різноманітних генераторів. Проте вже за цей відносно нетривалий термін стало зрозуміло, що це рішення є тимчасовим, оскільки тенденція збільшення тривалості "темних" проміжків стає дедалі все ймовірнішою. Чи можуть бути інші розв'язання цієї проблеми? Виявилось, що так!

Тисячі генераторів їдуть в Україну

На засіданні круглого столу, яке відбулося 23 листопада, головою парламентського комітету з енергетики та ЖКГ Андрієм Герусом було анонсовано передачу Україні тисяч генераторів, що, тим не менше, при низці їхніх недоліків, не є виходом із ситуації.

Основні з недоліків, це:

  • висока витрата палива (бензину або дизеля), це призводить до підвищення його попиту на ринку, який зазвичай у зимовий період стабілізується;
  • висока вартість генерації: для вироблення 1 кВт потрібно в середньому 1л палива, що становить понад 50 гривень;
  • непридатність для використання у багатоквартирних будинках (шум, вихлопи тощо).

 

Вартість палива для генераторів

 

Очевидно, що потрібні інші варіанти. Виходом із цієї ситуації можуть бути міні-електростанції малої потужності.

Близькість до споживача

Головною перевагою міні-електростанцій є близькість до споживача. Це означає, що для подачі енергії безпосередньо в будинки та квартири не потрібні кілометри високовольтних та сотні метрів розподільчих ліній. Стосовно українських міст це особливо актуально, оскільки саме в них дуже високий рівень споживання енергії та практично відсутня її генерація. Це означає, що електроенергія, що генерується, найчастіше від електростанцій до споживачів (міст) проходить значні відстані. У таких умовах міста стають вразливими, оскільки противнику достатньо зруйнувати електромережі, що живлять їх, і міста виявляються знеструмленими.

Встановлення у містах міні-електростанцій, які живлять окремі мікрорайони чи квартали, багато в чому вирішило б цю проблему. Такі міні-станції можуть у разі ракетних атак підживити сусідній знеструмлений сектор або збалансувати гострий дефіцит електрики в системі. Знеструмити їх противнику набагато складніше, але навіть у разі їх ураження, без електрики залишаться окремі квартали, але не великі райони чи цілі міста.

Однак є суттєва деталь: скинутися на купівлю такої міні-станції будинком чи кварталом не вдасться. Ці рішення прийматимуть лише органи центральної та місцевої влади.

Варіанти міні-станцій, що пропонуються західною промисловістю

1. Газотурбінні електростанції

Потужність цих станцій оцінюється як середня – 50-60 МВт, що дозволяє живити невеликі міста чи райони. Вони виробляють електроенергію на газі, причому не тільки на природному, а й на метані чи водні. Таке уточнення зробив Олексій Балаба, представник компанії "Сіменс Енерджі".

Вартість 1 кВт генерованої такою станцією електроенергії - приблизно така сама, як від звичайного генератора, близько 50 гривень. Але сама станція 62 мВт обійдеться покупцеві не менше 20 мільйонів євро. Установка може працювати на вулиці і не потребує спеціальних приміщень.

Але її встановлення та робота мають свої особливості:

  • для подачі газу в турбіну електростанції потрібна компресорна установка, так як тиску в газових мережах для її роботи недостатньо, він повинен бути набагато більшим;
  • компресор має бути встановлений поблизу майданчика для газотурбінної електростанції.

 

Питання з тиском газу вирішується: на даний момент ведуться перемовини між компаніями "Сіменс енерджі" та "Оператором ГТС України" щодо використання наявних в останній компресорних станцій, які не задіяні в роботі.

За словами Миколи Каденського (представника "Оператора ГТС України"), ці станції розосереджені територією країни, що й треба для оперативного вирішення питань із генерацією в потрібних місцях.

Для монтажу такої міні-станції на майданчику знадобиться місяць, проте її виготовлення та доставка в Україну вимагатимуть набагато більше часу. Орієнтовно на це піде від 8 місяців до року. Готову станцію можна доставити та змонтувати за 6 місяців. На даний момент нашій країні пропонують 2 готові до встановлення газотурбінні станції.

2. Енергобаржі

Таку установку в буквальному значенні слова вантажать на баржу, і підганяючи до джерела газу та комунікацій, підключають за допомогою портової інфраструктури. Головною перевагою енергобаржі є її мобільність.

Теоретично, можна притягнути її до Києва, але, з огляду на мостові переходи, це навряд чи (зараз) можливо, ми б розглядали південь України, наприклад, Ізмаїл", - уточнив Балаба.

 

Однак, незважаючи на мобільність, у енергобаржі є і негативна сторона: для її виготовлення та підключення до комунікацій потрібно близько двох років.

Однак, незважаючи на мобільність, у енергобаржі є і негативна сторона: для її виготовлення та підключення до комунікацій потрібно близько двох років

 

3. Поршневі електростанції

Такі міні-станції в нашій країні вже працюють (загалом їх 189 шт.). Ці електростанції успішно застосовують у агрохолдингах, є також інформація, що вони встановлені на одному із хлібокомбінатів, а також у ТКЕ. За даними представника виробника Jenbacher Євгена Хіморода, одна з них має потужність 330 кВт, решта – від 1 до 1,5 МВт. Ці пристрої працюють на будь-якому газі (включаючи не тільки метан, а й біогаз, газ з сміття), а за принципом роботи нагадують автомобільний двигун.

По потужності поршневі електростанції програють першим двом різновидам, зате їх можна набагато швидше встановити (на це потрібно близько 3-х місяців).

4. Когенерація

Електростанції когенерації – пристрої, які виробляють електроенергію з кількох джерел.

Україні буде найбільш вигідно, як у плані вартості, так і швидкості реалізації проекту, вкласти кошти саме в когенераційні установки, що мають поршневий двигун, газовий бойлер і акумулятор тепла. Дане рішення особливо цікаве, тому, що надає можливість взаємозамінності джерел генерації, а також відкрите для підключення інших, наприклад, вітрогенераторів. Дані станції можуть балансувати частоту та напругу, а також акумулювати енергію, що дає змогу підтримувати тривалу стабільну роботу електромережі. Для більш ефективної роботи таких станцій можна використовувати акумулятори великої ємності energy storage.

За словами представника Wärtsilä Energy Ігоря Петрика, вартість генерації установкою 1 кВт енергії в середньому така ж сама, як і в поршневих станціях.

Представник Fluence energy Дженс Кістнер підтвердив, що тренд модульності - один з провідних у європейській енергетиці, оскільки при виході з ладу одного або двох модулів, що взаємозамінюються, вся установка не виходить з ладу.

Фактор часу та островний режим

Проте, за гострого дефіциту електроенергії, швидко усунути проблему в масштабах усієї країни за допомогою міні-станцій не вдасться. Їх замовлення, виробництво, доставка та встановлення вимагатиме від 3-х місяців до 1,5 років. Цей період Україна має пройти в складних умовах економії, використовуючи наявні власні потужності в режимі планових та екстрених відключень, а також електрогенератори різних типів.

Далі необхідно думати про реформування всієї системи електропостачання країни. Міні-електростанції, про які йшлося вище, можуть використовуватися як в єдиній системі (подача та розподіл електроенергії), так і автономно (для живлення кварталу, мікрорайону, невеликого населеного пункту тощо) - у так званому "острівному" режимі. Фахівці вважають, що технологічно автономна робота станцій можлива. Проблема полягає в тому, щоб система "островів" не мала серйозних дисбалансів.

Автономність не повинна стримуватись

Стимулювати людей до того, щоб вони забезпечували себе електроенергією – можна й треба. Однак на даний момент, при використанні генераторів, вироблені кіловати у більшості випадків банально губляться. Це відбувається з тієї причини, що для живлення побутових приладів (холодильник, телефон, ноутбук або планшет) енергії потрібно набагато менше, ніж може бути вироблено (наприклад, генератор має потужність 3 кВт, а використовується максимум 500 Вт).

Гендиректор нафтогазового консультаційного центру (НКЦ) "Ньюфолк" Андрій Закревський вважає неефективним масовий перехід споживачів на генератори, ввезення яких було вирішено зробити безмитним.

Фахівець зазначає, що ситуація була б набагато кращою за введення податкових пільг на ввезення акумуляторних батарей, сонячних панелей, сонячних електростанцій та насосів типу "повітря-вода" та "вода-вода" для генерації тепла, які вже активно використовують у Європі. Це дуже важливо, тому що в зимовий період близько 50% генерації всієї енергії витрачається на тепло, а ці насоси дають змогу збирати розсіяну теплову енергію, концентрувати її та використовувати.

Якщо стане можливим пільгове ввезення такого обладнання (як у США), ККД генераторів значно підвищиться. (Наприклад, 3 кВт, вироблені генератором за 1 годину і "закачані" в акумулятор, можна використовувати протягом цілого дня, що дозволить заощадити паливо та продовжити термін роботи самого генератора). Використання сонячних станцій разом з акумуляторними батареями може дозволити людям за 1 сонячну годину запастися енергією для забезпечення житла на цілу добу.

Спроби профільного комітету парламенту змінити ситуацію в енергетиці лише за допомогою генераторів та міні-електростанцій Андрій Закревський вважає неефективними. "Якщо немає пільг на ввезення акумуляторів, сонячних станцій, сонячних панелей – це імітація з метою, на мою думку, щоб не дати українським споживачам піти на самозабезпечення", – резюмує фахівець

Сьогодні дуже актуальним є інтерв'ю від 29.09.2021 року директора стратегічного розвитку ТОВ "УКРАВТОНОМГАЗ" Дорофеєва Андрія Сергійовича надане паливному інтернет-ресурсу ENKORR про вартість 1 Гкал та окупність об‘єктів автономного газопостачання. "Опалення на LPG: шанс замислитися знову" На 2022 рік цифри дещо відрізняються, а от термін окупності систем автономного газопостачання зменшується.

Посилання на інтерв’ю: https://enkorr.ua/uk/columns/_otoplenie_na_lpg_shans_zadumatsya_snova/248026

 

 

Щоб проаналізувати та порівняти витрати на різні види палива для підприємства вам достатньо відвідати наш КАЛЬКУЛЯТОР ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ. На калькуляторі ви можете змінювати потужність пальників (кВт*годину, ккал*годину) та ціни на енергоносії (пропан-бутан, природний газ, дизильне пальне, пелета).

Посилання на калькулятор: https://ukravtonomgaz.ua/calc/busines-heating

 

 

УКРАВТОНОМГАЗ В ЦИФРАХ
12
років
Успішної роботи
650
об’єктів
Змонтованих під ключ
80 000
куб.м
Сумарний об’єм газгольдерів
190 000
тонн
Створений ринок LPG в рік
НАМ ДОВІРЯЮТЬ
Віртуальний 3d тур об'єктів газопостачання
Натисніть play та подорожуйте самостійно
НОВИНИ
13 лютого, 17:39
86
«Зернові технології» – міжнародна агропромислова виставка, яка посідає головне місце серед спеціалізованих виставкових заходів України та спрямована…
24 січня, 17:31
157
Запрошуємо всіх відвідати стенд ТОВ УКРАВТОНОМГАЗ на міжнародній виставці ЗЕРНОВІ ТЕХНОЛОГІЇ 2024. Дана подія відбудеться 14 – 16 лютого 2024 в…
24 серпня, 9:49
133
Компанія УКРАВТОНОМГАЗ щиро вітає всіх з найважливішим святом для кожного українця -з Днем Незалежності України!      Ціна нашої свободи набула…
07 серпня, 10:47
1,042
Директор компанії ТОВ "Укравтономгаз" Черненко Віктор Миколайович розповідає про перевагу використання газових електрогенераторів на метані та пропан…
19 липня, 11:12
549
Все більше підприємств обирають пропан (LPG)  як альтернативу природному газу через нестабільність цін та загрозу відключень трубопровідного газу…
03 червня, 10:24
195
В ЄС пропонується та планується зменшення ставки податку на додану вартість (ПДВ) на скраплений вуглеводневий газ (LPG) до 5%. В Країнах…
10 травня, 17:17
232
BioLPG — це пропан, який виробляється з відновлюваної сировини, таких як рослинні відходи; його також називають відновлюваним пропаном і біопропаном…
07 травня, 20:07
397
Світова LPG Асоціація (WLPGA) підготувала презентацію про переваги використання синтетичного натурального газу (SNG) і звернулася до всіх учасників…
03 квітня, 18:15
143
30 березня 2023р. Європейською радою було прийнято постанову, яка продовжує строком на 1 рік добровільну мету держав, що входять до Європейського…
28 березня, 20:59
103
23 березня 2023 року Компанія ТОВ «Укравтономгаз» прийняла участь у  третій конференції циклу «Бізнес-трансформації на агроринку».   Конференція…
17 березня, 11:35
231
Шановні партнери!   Запрошуємо Вас відвідати конференцію БІЗНЕС-ТРАНСФОРМАЦІЇ НА АГРОРИНКУ   ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНІСТЬ: НОВІ РИНКИ,  ІНВЕСТИЦІЇ.  Захід…
15 вересня, 18:18
4,109
В жовтні LPG збереже вартісну різницю 1 Гігакалорії в 2 рази з природним газом для промисловості. З початку вересня 2022 року оптові ціни на…
-
БЕЗКОШТОВНА ГАЗИФІКАЦІЯ
Обмеженій кількості клієнтів наша компанія надає обладнання і монтаж автономного газопостачання безкоштовно на умовах наших поставок газу. Якщо Ви хочете отримати комерційну пропозицію на монтаж автономного газопостачання, заповніть форму нижче.