Газовий шантаж росії триває. Новий виток погроз та тиску на Європу.

31 липня, 12:37

Сьогодні ми знову чуємо від держави-агресора загрози, озвучені "Газпромом", про можливе припинення транзитних газових операцій через територію України, якщо "Нафтогаз" не припинить проти нього арбітражні провадження. Наші фахівці та урядовці оцінюють ступінь ризику такої зупинки транзиту як досить високий.

 

Газовий шантаж росії триває. Новий виток погроз та тиску на Європу.

 

Транзит енергетичних ресурсів сьогодні залишається практично єдиною галуззю спільних дій на зовнішньоекономічному рівні між Україною та росією. Наша ГТС, як і раніше, виконуючи свою частину договірних зобов'язань, продовжує прокачувати газ з росії в треті країни, які є переважно членами Євросоюзу. Нашим трубопроводом до Європи надходить також і нафта.

З початком повномасштабної агресії росії проти нашої країни Європа значно скоротила споживання російських енергоресурсів. Було введено санкції, а багато держав добровільно вирішили відмовитися від постачань країни-агресора. Але транзит газу та нафти через ГТС України все ще потрібний багатьом європейським країнам.

Російський газ, як і раніше, продовжують купувати такі країни як Німеччина, Австрія, Італія, Болгарія, нафту купує Угорщина, Чехія та Словаччина. Таким чином, країна-агресор продовжує отримувати з продажу своїх ресурсів чималий прибуток. Так за 2022 рік, незважаючи на зменшення обсягу реалізації газу, сума доходу компанії "Газпром" з постачання до Європи становила понад 50 мільярдів доларів.

Росія одержує величезні суми грошей, експортуючи свої енергоресурси через Україну. Можливо, тому досі не було пошкоджень транзитних комунікацій обстрілами росіян. Але зараз відбувається зміна ситуації. Тільки за минулий рік обсяг транзиту російського газу впав у два рази (трохи більше ніж 20 мільярдів кубів замість 40 мільярдів, зафіксованих у контракті). Тенденція скорочення зберігається і цього року.

Трохи інша ситуація спостерігалася щодо нафти: минулого року було навіть невелике зростання продажів, проте, якщо орієнтуватися на показники першого півріччя, цього року можливо так само, як і в газових постачаннях, буде спад обсягу транзиту. Якщо говорити про ціни на енергоресурси, то вони набагато нижчі за показники минулого року, що також вплине на зменшення прибутку росії від продажів. Експерти прогнозують значне зниження обсягів продажу газу до Європи у 2023 році, як мінімум на 75%, а може й більше.

Попередження "Газпрому" про зупинення транзиту

 

Російський газовий монополіст загрожує застосуванням санкційних обмежень проти НАК "Нафтогаз України". 7.07.23г. Міллер (голова "Газпрому") заявив, що "Нафтогаз" подав до судів Америки позови до росії на мільярди доларів, і ці арбітражні розгляди можуть стати початком застосування росією санкційної політики, стосовно нашої компанії.

У разі продовження таких несумлінних дій "Нафтогазу", не можна виключити, що це може призвести до введення санкцій російською федерацією. Тоді вже будь-які відносини російських компаній з "Нафтогазом" будуть просто неможливими

- сказав Міллер.

 

Відносини між газовими компаніями двох країн - "Газпрому" та "Нафтогазу" пов'язані лише договором 2019 р. Його дія триватиме до кінця 2024 року. Якщо ж буде введено санкції до української сторони, то фактично це спричинить заборону фінансових операцій і, як наслідок, зупинку транзиту.

Які "арбітражні розгляди" має на увазі росія?

 

Українська сторона подала до арбітражів такі позови:

1. Про відшкодування вартості втраченого майна у Криму.

12 квітня гаазький суд зобов'язав росію компенсувати "Нафтогазу" 5 мільярдів доларів. Однак, заявивши, що арбітражне рішення буде проаналізовано, росія поки ніяких коштів виплачувати не збирається.

Зважаючи на такі обставини, "Нафтогазом" було прийнято рішення про початок арешту та конфіскацію активів, що належать "Газпрому", у третіх країнах. Америка стала першою такою країною. "Нафтогаз України", а також 5 підприємств, що належать Групі Нафтогаз, на початку літа направили до Окружного суду Округа Колумбія клопотання про підтвердження арбітражного рішення.

2. Про припинення транспортування газу через вимірювальну станцію "Сохрановка".

Подання позову до Міжнародного арбітражу у столиці Франції відбулося у вересні минулого року, засідання провели у м.Цюріх.

Компресорну станцію "Новопсков" у Луганській області, на яку подавався газ із газовимірювальної станції "Сохрановка" (рф), було окуповано в перший же день повномасштабної агресії росії. Через цю станцію проходив великий обсяг газу на транзит територією України. За добу через неї прокачувалося близько 32,6 мільйона кубометрів. До травня 2022 року українська сторона продовжувала контролювати роботу станції. Проте з 10 травня через втручання в роботу російської сторони технологічні процеси були порушені. З транзитного потоку росіяни почали відбирати газ для постачання на Луганську ТЕЦ, що спричинило такі наслідки:

  1. збитки у фінансовому відношенні для України,
  2. втрату контролю тиску в системі, що становить загрозу порушень у режимі її експлуатації.

 

Внаслідок таких дій окупанта, Оператор ГТС України оцінив обстановку як форс-мажорні обставини та з 11.05.22р. транспортування через "Сохрановку" було зупинено, з пропозицією російській стороні перенаправити транзитний потік через станцію "Суджа". Пославшись на відсутність технічних можливостей, Газпром відмовився від таких дій. Насправді "Суджа" здатна пропускати 244 мільйони кубів газу на добу, і раніше через цю станцію вже збільшували обсяги постачання.

Підсумком стала відмова "Газпрому" сплачувати за транспортування 32,6 мільйонів кубів (повний обсяг за добу). За умовами контракту "качай чи плати" за добу Україна пропускала 109 мільйонів м3, таким чином втрати української компанії становили близько третини від загальної суми.

Зупинка транзиту: ризики для Європи та України

 

Про можливе припинення транзитного потоку через нашу територію йдеться вже давно. І влада, і фахівці газової галузі сходяться на думці, що ймовірність зупинки дуже висока. Раніше (ще на початку літа) Олександр Харченко, директор Центру енергетичних досліджень заявляв про таку можливість розвитку подій:

Швидше за все, буде фізично припинено транзит газу через українську газотранспортну систему. Я цілком припускаю, що таке може статися

 

Герман Галущенко також висловив свою думку, що контракт, після закінчення терміну своєї дії, з великою ймовірністю не буде продовжений, і Україна вже зараз готується до такого розвитку подій. В урядових джерелах заявляють, що шанс на припинення транзиту становить 80-90%.

Євросоюз готовий до будь-якого сценарію подій, і, на думку комісара ЄС в енергетичній галузі Кадрі Сімсон, зможе обійтися взимку і без російського палива.

Останні півтора роки ми готувалися і розробили таку стратегію, яка допоможе нам пережити зиму зовсім без російського газу, якщо це буде потрібно

- заявила Кадрі Сімсон.

 

До цього велася серйозна підготовка, починаючи з 2022 року, і постачання газу з росії трубопроводом було скорочено практично на 2/3, а сховища майже повністю заповнені (на 80%).

Ми добре підготовлені, і ми готові до будь-якого сценарію. ЄС згуртований, і ми маємо надійних партнерів, яким ми можемо довіряти

- підсумувала Сімсон.

 

Раніше ЄС планував відмову від російських енергоресурсів до 2027р. У Європі вже створили платформу для спільної газової закупівлі, українська газова компанія також приєдналася до неї.

Про те, що ситуація на газовому ринку Європи стабільна, свідчить і той факт, що слова Міллера про можливу зупинку транзиту не спричинили жодних негативних наслідків у вигляді різкого зростання ціни на газ, навпаки, в середині липня вона навіть знизилася, становивши менше трьохсот доларів за 1000 м3.

Молдова, яка отримує ресурс через нашу ГТС, при зупинці транзиту може домовитися про постачання палива або з Румунії або Словаччини. Такі закупівлі, щоправда, у незначній кількості, вже проводилися минулого року (точка інтерконекту Буднице). Плюс деяку кількість газу Молдова має у наших сховищах.

Україна ж втратить значну суму прибутку, якщо транспортування енергоресурсів до Європи припиниться. За місяць сума оплати за транзит становить понад сто мільйонів доларів. Крім цього Україні потрібно змінити роботу системи так, щоб вона змогла живити Схід і Центр нашої країни. Ці регіони в зимовий період одержують паливо з транзитного трубопроводу, а в західних областях цей обсяг компенсується європейським країнам із газових сховищ. Якщо ж настане припинення російських поставок газу до європейських країн, у центральні області, а також Схід нашої країни доведеться качати паливо зі сховищ із західних областей.

Але в урядових колах джерела, компетентні у питаннях підготовки трубопроводів та обслуговуючого обладнання до опалювального періоду, заявляють, що механізм таких змін ГТС відпрацьовано та скоординовано з газовидобувною компанією (Укргазвидобування). Цей процес підготовки до можливої зупинки транзиту розпочався ще минулого року.

Подібна ситуація, коли потрібно було постачати паливом зі сховищ східні регіони, вже виникала на початку 2019р. А вперше з відсутністю транзиту та роботи системи в таких умовах Україна зіткнулася ще у 2009р., коли між "Газпромом" та "Нафтогазом" не було укладено контракт.

Колишній голова ОГТСУ Сергій Макогон запевняє, що всі внутрішні споживачі будуть забезпечені газом без жодних ризиків.

Зараз упало споживання, система на внутрішній ринок зможе працювати автономно, піднімаючи газ із підземки або імпортуючи за необхідності

- зазначив він.

 

Транспортування до східних областей України не вимагатиме великих витрат, вважає експерт.

Великі потужності компресорних станцій (КС) потрібні при великих обсягах, наприклад, для транзиту. За відсутності транзиту необхідність працюючих компресорних станцій для перекачування газу суттєво зменшиться. Відтак скоротиться і витрата газу

- зазначив Макогон.

 

Але припинення транзиту може спричинити ризик, що компресорні станції будуть піддаватися цілеспрямованим обстрілам ворога, оскільки ці об'єкти стануть уже не потрібними росії. Звичайно, це може створити певні проблеми, пов'язані з перебоями у постачанні газу споживачам. Але серйозних проблем не повинно бути, заявив фахівець.

У нас система досить гнучка, запас міцності дуже великий – багато гілок для газопостачання

- зауважив Макогон.

 

 

 

Сьогодні дуже актуальним є інтерв'ю від 29.09.2021 року директора стратегічного розвитку ТОВ "УКРАВТОНОМГАЗ" Дорофеєва Андрія Сергійовича надане паливному інтернет-ресурсу ENKORR про вартість 1 Гкал та окупність об‘єктів автономного газопостачання. "Опалення на LPG: шанс замислитися знову" На 2022 рік цифри дещо відрізняються, а от термін окупності систем автономного газопостачання зменшується.

Посилання на інтерв’ю: https://enkorr.ua/uk/columns/_otoplenie_na_lpg_shans_zadumatsya_snova/248026

 

 

Щоб проаналізувати та порівняти витрати на різні види палива для підприємства вам достатньо відвідати наш КАЛЬКУЛЯТОР ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ. На калькуляторі ви можете змінювати потужність пальників (кВт*годину, ккал*годину) та ціни на енергоносії (пропан-бутан, природний газ, дизильне пальне, пелета).

Посилання на калькулятор: https://ukravtonomgaz.ua/calc/busines-heating

 

 

УКРАВТОНОМГАЗ В ЦИФРАХ
12
років
Успішної роботи
650
об’єктів
Змонтованих під ключ
80 000
куб.м
Сумарний об’єм газгольдерів
190 000
тонн
Створений ринок LPG в рік
НАМ ДОВІРЯЮТЬ
Віртуальний 3d тур об'єктів газопостачання
Натисніть play та подорожуйте самостійно
НОВИНИ
13 лютого, 17:39
86
«Зернові технології» – міжнародна агропромислова виставка, яка посідає головне місце серед спеціалізованих виставкових заходів України та спрямована…
24 січня, 17:31
156
Запрошуємо всіх відвідати стенд ТОВ УКРАВТОНОМГАЗ на міжнародній виставці ЗЕРНОВІ ТЕХНОЛОГІЇ 2024. Дана подія відбудеться 14 – 16 лютого 2024 в…
24 серпня, 9:49
133
Компанія УКРАВТОНОМГАЗ щиро вітає всіх з найважливішим святом для кожного українця -з Днем Незалежності України!      Ціна нашої свободи набула…
07 серпня, 10:47
1,042
Директор компанії ТОВ "Укравтономгаз" Черненко Віктор Миколайович розповідає про перевагу використання газових електрогенераторів на метані та пропан…
19 липня, 11:12
548
Все більше підприємств обирають пропан (LPG)  як альтернативу природному газу через нестабільність цін та загрозу відключень трубопровідного газу…
03 червня, 10:24
195
В ЄС пропонується та планується зменшення ставки податку на додану вартість (ПДВ) на скраплений вуглеводневий газ (LPG) до 5%. В Країнах…
10 травня, 17:17
232
BioLPG — це пропан, який виробляється з відновлюваної сировини, таких як рослинні відходи; його також називають відновлюваним пропаном і біопропаном…
07 травня, 20:07
397
Світова LPG Асоціація (WLPGA) підготувала презентацію про переваги використання синтетичного натурального газу (SNG) і звернулася до всіх учасників…
03 квітня, 18:15
143
30 березня 2023р. Європейською радою було прийнято постанову, яка продовжує строком на 1 рік добровільну мету держав, що входять до Європейського…
28 березня, 20:59
103
23 березня 2023 року Компанія ТОВ «Укравтономгаз» прийняла участь у  третій конференції циклу «Бізнес-трансформації на агроринку».   Конференція…
17 березня, 11:35
231
Шановні партнери!   Запрошуємо Вас відвідати конференцію БІЗНЕС-ТРАНСФОРМАЦІЇ НА АГРОРИНКУ   ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНІСТЬ: НОВІ РИНКИ,  ІНВЕСТИЦІЇ.  Захід…
15 вересня, 18:18
4,109
В жовтні LPG збереже вартісну різницю 1 Гігакалорії в 2 рази з природним газом для промисловості. З початку вересня 2022 року оптові ціни на…
-
БЕЗКОШТОВНА ГАЗИФІКАЦІЯ
Обмеженій кількості клієнтів наша компанія надає обладнання і монтаж автономного газопостачання безкоштовно на умовах наших поставок газу. Якщо Ви хочете отримати комерційну пропозицію на монтаж автономного газопостачання, заповніть форму нижче.