ОВД – ключовий фактор для об'єктів газопостачання LPG

22 лютого, 9:49

Оцінка Впливу на Довкілля (ОВД) – це обов'язкова процедура для об'єктів газифікації пропан-бутаном із застосуванням ємностей об'ємом понад 15 куб. м. Проходження всіх етапів ОВД займає від 6 до 8 місяців. Найчастіше замовники систем газопостачання пропан-бутаном забувають про важливість проходження ОВД для отримання дозволу на початок виконання робіт у ДІАМ, як наслідок, легального введення в експлуатацію об'єктів будівництва. Давайте розберемося, що таке ОВД та з яких етапів складається.

 

Оцінка Впливу на Довкілля (ОВД)

 

Опис послуги та нормативно-правова база

18.12.2017 р. набрав чинності Закон України про Оцінку Впливу на Довкілля, згідно з яким здійснення оцінки впливу на довкілля (ОВД) стало обов'язковою процедурою у процесі прийняття рішень щодо провадження планованої діяльності, визначеної ч.2 та ч.3 статті 3 Закону. З моменту набрання чинності цим Законом, чинний раніше Закон України про Екологічну експертизу втратив чинність.

Згідно Закону України Про регулювання містобудівної діяльності, Ст. 37 ЗУ Про регулювання містобудівної діяльності вiд 17.02.2011 № 3038-VI. Дозвіл на виконання будівельних робіт п.7 результати оцінки впливу на довкілля у випадках, визначених Законом України "Про оцінку впливу на довкілля"

П.п.4 ч.3 ст.3 Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» а саме: поверхневе та підземне зберігання викопного палива чи продуктів їх переробки на площі 500 квадратних метрів і більше або об’ємом (для рідких або газоподібних) 15 кубічних метрів і більше.

Згідно з новим Законом, запроваджено зобов'язання, які передбачає Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, що дозволяють виконати Україною також низку інших вимог.

Мета виконання процедури ОВД - попередити та запобігти заподіянню шкоди навколишньому середовищу, забезпечити екологічну безпеку та охорону навколишнього середовища, раціонально використовувати природні ресурси, приймаючи рішення про ведення діяльності, що впливає на довкілля, при цьому мають бути враховані інтереси держави, громадськості та приватних осіб.

Внаслідок проведення процедури ОВД уповноваженим органом (Мінприроди або Департаментом Екології облдержадміністрації) виноситься Висновок щодо оцінки впливу на довкілля згідно Порядку передачі документів для надання висновку.

Існують критерії визначення запланованої діяльності, що не підлягає ОВД, а також критерії визначення розширень та змін діяльності та об'єктів, які не підлягають такій оцінці, відповідно до яких визначається необхідність проходження даної процедури (відповідність запланованої діяльності зазначеним Критеріям свідчить про те, що процедуру ОВД проходити не потрібно).

Стаття 7 Закону передбачає проведення громадського обговорення для виявлення, збору та обліку зауважень та пропозицій громадськості до запланованої діяльності (згідно з Порядком проведення слухань).

Отримати висновок ОВД для провадження господарської діяльності (з отриманням дозволу) необхідно таким підприємствам:

  • нафто- та газопереробні комбінати;

  • ТЕС;

  • металургійні комбінати;

  • хімічна промисловість;

  • будівництво аеропортів, автомагістралей та автошляхів;

  • діяльність у сфері поводження з відходами;

  • видобуток нафти та газу на континентальному шельфі;

  • целюлозні комбінати;

  • паперові та картонні виробництва;

  • кар'єри та видобуток корисних копалин відкритим способом;

  • потужності для швидкого вирощування птиці та свиней;

  • сільське, водне господарство та лісівництво;

  • зміна цільового призначення сільськогосподарських та особливо цінних земель;

  • видобувна промисловість;

  • енергетична промисловість;

  • харчова промисловість;

  • текстильна, шкіряна, деревообробна та паперова промисловість;

  • проекти інфраструктури;

  • туризм та рекреація;

  • господарська діяльність, яка призведе до забруднення водних об'єктів.

Нормативно-правова база:
  1. Закон України від 23 травня 2017 р. «Про оцінку впливу на довкілля»

  2. Постанова КМ України від 13 грудня 2017 р. No 1010 «Про затвердження критеріїв визначення запланованої діяльності, яка не підлягає оцінці впливу на довкілля, та критеріїв визначення розширень та змін діяльності та об'єктів, які не підлягають оцінці впливу на довкілля»

  3. Постанова КМ України від 13 грудня 2017 р. No 1026 «Про затвердження Порядку передачі документації для надання висновку щодо оцінки впливу на довкілля та фінансування оцінки впливу на довкілля та Порядку ведення Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля»

  4. Постанова КМ України від 13 грудня 2017 р. No 989 «Про затвердження Порядку проведення громадських слухань у процесі оцінки впливу на довкілля»

  5. Закон України Про регулювання містобудівної діяльності

Терміни надання та вартість послуг

Процедура ОВД займає 6-8 місяців, її термін залежить від складності діяльності. Вартість супроводу процедури залежить від того, який масштаб впливу запланованої діяльності - одна або кілька областей, чи транскордонна, від якості розробки документації та вартості самого проекту.

Порядок дій

Компанія "Укравтономгаз" готова надати повний пакет послуг з супроводу процедури оцінки впливу на довкілля.

Від суб'єкта господарювання будуть потрібні:

  • надання вихідних даних для розробки оцінки впливу на довкілля;

  • узгодження документів для публікації в Реєстрі;

  • участь у громадському обговоренні проекту.

Наші спеціалісти беруть на себе розробку всіх необхідних документів та супровід проходження процедури на кожному етапі.

Етап 1. Отримання електронного цифрового підпису

Електронний цифровий підпис (ЕЦП) – це дані в електронному вигляді, що містять закодований унікальний ідентифікатор фізичної чи юридичної особи. Технологія побудована з урахуванням криптографічної системи з відкритим (публічним) і закритим ключами, тобто методу асиметричного алгоритму шифрування.

ЕЦП надають акредитовані центри сертифікації ключів. Для її отримання до державного органу подається заява встановленого зразка та пакет супровідних документів. Електронний цифровий підпис необхідний для завантаження документів до Єдиного реєстру з ОВД.

Компанія Укравтономгаз має власний ЕЦП та може використовувати її для завантаження документів до реєстру самостійно.

 

Отримання електронного цифрового підпису

 

Етап 2. Реєстрація підприємства в Єдиному реєстрі ОВД

При першій подачі документів через електронний кабінет Єдиного реєстру з ОВД підприємству необхідно пройти реєстрацію. До електронного кабінету Реєстру вноситься така інформація:

  • Код згідно з ЄДРПОУ для юридичної особи або паспортні дані (серія, номер паспорта, ким і коли виданий), ідентифікаційний код для фізичної особи-підприємця.

  • Місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи-підприємця (поштовий індекс, адреса).

  • Прізвище, ім'я та по батькові керівника (для юридичної особи).

  • Номер телефону.

  • Електронна адреса, на яку системою Єдиного реєстру з ОВНС буде направлена зворотна інформація.

  • Код згідно з Класифікацією організаційно-правових форм господарювання (для юр. осіб).

  • Код згідно з Класифікатором об'єктів адміністративно-територіального устрою України (для юридичних осіб).

 

Реєстрація підприємства в Єдиному реєстрі ОВД

 

Етап 3. Повідомлення про заплановану діяльність

Інформування уповноваженого органу про намір проведення запланованої діяльності та оцінки її впливу на довкілля підприємство здійснює шляхом надання повідомлення у письмовому (паперовому) та в електронному вигляді. Протягом 3-х робочих днів з моменту надходження, Повідомлення вноситься до Реєстру з ОВД (якщо діяльність оцінюється).

Не пізніше 3-х робочих днів з моменту їх надання, повідомлення про заплановану діяльність повинні бути оприлюднені в засобах масової інформації (не менше 2-х друкованих видань, поширення яких охоплює адміністративно-територіальні одиниці, які можуть зазнати впливу запланованої діяльності), або доводяться до громадськості іншими способами (оголошення і т.д.), що гарантують інформування мешканців тієї територіальної одиниці (територіальної громади, інших зацікавлених осіб), де буде розміщено об'єкт.

Повідомлення має містити таку інформацію:

  1. Найменування, юридична адреса, контактний телефон підприємства.

  2. Характеристика та технічні альтернативи запланованої діяльності.

  3. Місце проведення запланованої діяльності та територіальні альтернативи.

  4. Соціально-економічний вплив діяльності.

  5. Технічні дані планованої діяльності (обсяг, потужність виробництва, займана площа, довжина та ін.).

  6. Екологічні та інші обмеження планованої діяльності щодо альтернатив.

  7. Необхідну еколого-інженерну підготовку та захист території за альтернативами.

  8. Сфера, види та джерела можливого впливу на довкілля.

  9. Інформація про належність діяльності до категорії видів діяльності та об'єктів (1-й або 2-й), що мають сильний вплив на навколишнє середовище та підлягають оцінці впливу.

  10. Наявність підстав реалізації оцінки трансграничного впливу на довкілля.

  11. Заплановані обсяги досліджень та рівень деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з ОВНС.

  12. Процедура, передбачена щодо ОВНС та можливості для участі громадськості в ній.

  13. Проведення процедури громадського обговорення обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з ОВД запланованої діяльності.

  14. Вид рішення про провадження планованої діяльності, що підлягає ОВНС, та орган, уповноважений приймати це рішення.

  15. Найменування уповноваженого органу, до якого подається повідомлення про заплановану діяльність та надсилаються зауваження та пропозиції громадськості.

Протягом двадцяти робочих днів з дня офіційного оприлюднення повідомлення, громадськість має право надавати до уповноваженого органу свої зауваження та пропозиції щодо планованої діяльності, обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягає включенню до звіту з ОВД. При отриманні таких зауважень та пропозицій уповноважений орган протягом трьох робочих днів з дня їх отримання надсилає повідомлення про них з наданням їх копій.

 

Повідомлення про заплановану діяльність

 

Етап 4. Отримання умов обсягу досліджень та рівня деталізації інформації

При виконанні оцінки впливу на довкілля за процедурою походження, або на вимогу підприємства, уповноважений орган повинен надати умови щодо обсягу досліджень і рівня деталізації інформації, яка підлягає включенню до звіту з ОВД. У цьому випадку умови є обов'язковими для підприємства під час підготовки звіту з ОВД.

Ця Вимога підприємства подається та оприлюднюється одночасно з повідомленням про заплановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля. Уповноважений орган протягом тридцяти робочих днів з дня офіційного оприлюднення повідомлення про заплановану діяльність зобов'язаний надати Умови.

 

Отримання умов обсягу досліджень та рівня деталізації інформації

 

Етап 5. Розробка звіту з ОВД

Під час підготовки Звіту з ОВД враховуються повністю, частково чи обґрунтовано відхиляються зауваження та пропозиції громадськості, які були надані під час оприлюднення Повідомлення або громадського обговорення обсягу досліджень та рівня деталізації інформації, що підлягають включенню до Звіту. Відповідальність за достовірність наданих вихідних даних несе підприємство згідно із законодавством.

Що включається до звіту з ОВД:

  • Опис планованої діяльності;

  • Опис виправданих альтернатив запланованої діяльності, основних причин обрання запропонованого варіанту з урахуванням наслідків для екології;

  • опис поточного стану навколишнього середовища (базовий сценарій) та опис його ймовірної зміни без здійснення запланованої діяльності;

  • опис факторів навколишнього середовища, які ймовірно зазнають впливу з боку планованої діяльності та її альтернативних варіантів;

  • опис та оцінка можливого впливу на довкілля запланованої діяльності;

  • опис методів прогнозування;

  • опис передбачених заходів, спрямованих на запобігання, запобігання, уникнення, зменшення, усунення значного негативного впливу на навколишнє середовище;

  • опис очікуваного значного негативного впливу діяльності на навколишнє середовище, обумовленого вразливістю проекту до ризиків надзвичайних ситуацій;

  • визначення всіх труднощів, виявлених у процесі підготовки звіту з ОВД;

  • всі зауваження та пропозиції, що надійшли до уповноваженого органу;

  • короткий зміст програм моніторингу в ході запланованої діяльності, а також (якщо необхідно) планів післяпроектного моніторингу;

  • резюме нетехнічного характеру інформації, з розрахунком на широку громадськість;

  • список посилань із зазначенням джерел, які були використані для оцінок та описів.

Звіт з ОВД, а також Оголошення про початок громадського обговорення звіту з ОВД мають бути подані уповноваженому органу у паперовому та електронному вигляді. Протягом трьох робочих днів з моменту отримання Звіт вноситься до Єдиного реєстру ОВД.

Звіт з ОВД відкритий і може бути наданий уповноваженою організацією, органом місцевого самоврядування та суб'єктом господарювання для ознайомлення. Доступ до Звіту з ОВД забезпечують шляхом їх розміщення у громадських місцях у приміщеннях уповноваженої організації, органу місцевого самоврядування тієї адміністративно-територіальної одиниці, яка може зазнати впливу запланованої діяльності, на підприємстві, а також може бути розміщена в інших загальнодоступних місцях. Бажаючі можуть ознайомитися з розміщеною інформацією, а також робити копії (фотокопії) та витяги із зазначеної документації.

Одночасно з поданням Звіту по ОВД органу передаються дані, що підтверджують факт та дату опублікування, розміщення чи оприлюднення іншим способом. Повідомлення про плановану діяльність та Оголошення про початок громадського обговорення Звіту з ОВД Уповноважена організація перевіряє та вносить інформацію, що надійшла, до звіту про громадське обговорення.

 

Розробка звіту з ОВД

 

Етап 6. Суспільне обговорення

Даний етап в процесі ОВД проводиться для виявлення, збору та обліку зауважень та пропозицій громадськості до запланованої діяльності. Громадське обговорення запланованої діяльності після подання Звіту з ОВД проводиться у вигляді громадських слухань, зауваження та пропозиції надаються у письмовій формі. Починається Громадське обговорення після подання Звіту з ОВД з дня офіційного оприлюднення Оголошення про початок громадського обговорення Звіту та триває не менше 25 та не більше 35 робочих днів.

У цей період представники громадськості мають право подавати будь-які зауваження чи пропозиції, що стосуються, на її думку, запланованої діяльності, без необхідності їх обґрунтування. Уповноважений орган зобов'язаний розглянути всі зауваження та пропозиції, що надійшли у відведений термін. Після закінчення цього терміну пропозиції не розглядаються. Якщо протягом відведеного терміну зауважень та пропозицій не надійшло – вважається, що вони відсутні.

Оголошення про початок громадського обговорення Звіту з ОВД уповноважений орган вносить до Реєстру протягом трьох робочих днів з дня надходження. Оголошення оприлюднюється не пізніше трьох робочих днів з дня його подання уповноваженому органу, шляхом опублікування у засобах масової інформації (не менше 2-х друкованих видань). Територія їхнього поширення має охоплювати адміністративно-територіальні одиниці, які можуть опинитися під впливом запланованої діяльності. Оголошення також можуть розміщуватись на дошках оголошень в органах місцевого самоврядування або в інших громадських місцях на тій території, де планується здійснювати заплановану діяльність, або інформація оприлюднюється іншим способом, з гарантією доведення її до мешканців тієї адміністративно-територіальної одиниці, на території якої планується розміщення об'єкта, або до відповідного територіального суспільства, яке може зазнати впливу запланованої діяльності, а також інших зацікавлених осіб.

У рамках процесу громадського обговорення Звіту з ОВД мають бути проведені громадські слухання. Організатора публічних слухань визначає уповноважений орган. Якщо уповноважений орган проводить публічні слухання самостійно, цей орган виконує всі функції, які передбачає Порядок для організатора громадських слухань.

Слухання повинні проводитись не раніше десяти робочих днів з дня оприлюднення уповноваженим центральним або територіальним органом оголошення про початок громадського обговорення Звіту з ОВД. Організатор публічних слухань організовує також забезпечення запису громадського слухання із застосуванням засобів аудіо-та/або відеофіксації - невід'ємної частини протоколу громадських слухань. Хід та результати слухань мають бути оформлені протоколом публічних слухань, який підписує голова на публічних слуханнях. Організатор слухань передає не пізніше семи робочих днів після їх проведення уповноваженому органу підписаний протокол громадських слухань з усіма наявними додатками. Уповноважений орган протягом трьох робочих днів вносить протокол публічних слухань до Реєстру.

Уповноваженим органом забезпечується підготовка звіту з громадського обговорення і потім Звіт вноситься до Єдиного реєстру оцінки впливу на довкілля не пізніше терміну надання Висновку з ОВД.

Витрати на проведення громадського обговорення входять у вартість наших послуг.

 

Суспільне обговорення

 

Етап 7. Отримання Висновку з ОВД

Уповноважений орган видає Висновок з ОВД, що визначає допустимість або обґрунтовує неприпустимість провадження запланованої діяльності, а також визначає екологічні умови її провадження. Висновок та умови здійснення запланованої діяльності обов'язкові для виконання. Висновок щодо ОВД враховують при прийнятті рішення про провадження планованої діяльності, він може бути підставою для відмови у видачі рішення про провадження планованої діяльності.

Висновок щодо ОВД видається суб'єкту господарювання безкоштовно протягом 25 робочих днів з дня закінчення громадського обговорення.

Висновок ОВД та рішення про провадження планованої діяльності повинні оприлюднюватися не пізніше 3-х робочих днів з дня їх надання уповноваженому органу шляхом опублікування у пресі (не менше двох засобів масової інформації), територія поширення яких охоплює адміністративно-територіальні одиниці, які можуть опинитися під впливом запланованої діяльності, а також можуть бути розміщені на дошках оголошень органів місцевого самоврядування або в інших громадських місцях на території, де планується здійснення діяльності, можливе також оприлюднення іншим способом, що гарантує доведення інформації до мешканців тієї адміністративно-територіальної одиниці, на території якої планується розміщення об'єкта, або у відповідну територіальну громаду, яка може зазнати впливу діяльності, а також інших зацікавлених осіб.

Якщо рішення про заплановану діяльність не приймається протягом 5 років - Висновок щодо ОВД втрачає чинність. При внесенні змін до проекту, або змін до законодавства до отримання рішення про плановану діяльність, що вимагають зміни екологічних умов, визначених у Висновку з ОВД, оцінка впливу на довкілля виконується повторно. Висновок щодо ОВД та інші результати Оцінки протягом 5 років з дня ухвалення рішення про провадження планованої діяльності можуть використовуватися для отримання інших дозвільних документів, передбачених законодавством.

 

Отримання Висновку з ОВД

 

Етап 8. Післяпроектний моніторинг

Якщо Висновок щодо ОВД передбачає таку дію - підприємство здійснює післяпроектний моніторинг, метою якого є виявлення будь-яких розбіжностей та відхилень у прогнозованих рівнях впливу та ефективності заходів, що запобігають та зменшують забруднення навколишнього середовища. Висновок щодо ОВД визначає порядок, терміни та вимоги до післяпроектного моніторингу. Результати післяпроектного моніторингу визначають необхідність узгодження підприємством та уповноваженим органом прийняття додаткових дій та заходів щодо запобігання, уникнення, зменшення (пом'якшення), усунення, обмеження впливу господарської діяльності на довкілля.

Усі зазначені терміни - мінімальні, реальні проекти найчастіше вимагають великих витрат часу, спричинених людським чинником. Тривалість кожного етапу зазначена у робочих днях, а не у календарних.

 

ОВНС – ключовий фактор для об'єктів газопостачання LPG

 

Сьогодні дуже актуальним є інтерв'ю від 29.09.2021 року директора стратегічного розвитку ТОВ "УКРАВТОНОМГАЗ" Дорофеєва Андрія Сергійовича надане паливному інтернет-ресурсу ENKORR про вартість 1 Гкал та окупність об‘єктів автономного газопостачання. "Опалення на LPG: шанс замислитися знову" На 2022 рік цифри дещо відрізняються, а от термін окупності систем автономного газопостачання зменшується.

Посилання на інтерв’ю: https://enkorr.ua/uk/columns/_otoplenie_na_lpg_shans_zadumatsya_snova/248026

 

 

Щоб проаналізувати та порівняти витрати на різні види палива для підприємства вам достатньо відвідати наш КАЛЬКУЛЯТОР ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ. На калькуляторі ви можете змінювати потужність пальників (кВт*годину, ккал*годину) та ціни на енергоносії (пропан-бутан, природний газ, дизильне пальне, пелета).

Посилання на калькулятор: https://ukravtonomgaz.ua/calc/busines-heating

 

 

УКРАВТОНОМГАЗ В ЦИФРАХ
12
років
Успішної роботи
650
об’єктів
Змонтованих під ключ
80 000
куб.м
Сумарний об’єм газгольдерів
190 000
тонн
Створений ринок LPG в рік
НАМ ДОВІРЯЮТЬ
Віртуальний 3d тур об'єктів газопостачання
Натисніть play та подорожуйте самостійно
НОВИНИ
13 лютого, 17:39
87
«Зернові технології» – міжнародна агропромислова виставка, яка посідає головне місце серед спеціалізованих виставкових заходів України та спрямована…
24 січня, 17:31
158
Запрошуємо всіх відвідати стенд ТОВ УКРАВТОНОМГАЗ на міжнародній виставці ЗЕРНОВІ ТЕХНОЛОГІЇ 2024. Дана подія відбудеться 14 – 16 лютого 2024 в…
24 серпня, 9:49
135
Компанія УКРАВТОНОМГАЗ щиро вітає всіх з найважливішим святом для кожного українця -з Днем Незалежності України!      Ціна нашої свободи набула…
07 серпня, 10:47
1,042
Директор компанії ТОВ "Укравтономгаз" Черненко Віктор Миколайович розповідає про перевагу використання газових електрогенераторів на метані та пропан…
19 липня, 11:12
550
Все більше підприємств обирають пропан (LPG)  як альтернативу природному газу через нестабільність цін та загрозу відключень трубопровідного газу…
03 червня, 10:24
196
В ЄС пропонується та планується зменшення ставки податку на додану вартість (ПДВ) на скраплений вуглеводневий газ (LPG) до 5%. В Країнах…
10 травня, 17:17
233
BioLPG — це пропан, який виробляється з відновлюваної сировини, таких як рослинні відходи; його також називають відновлюваним пропаном і біопропаном…
07 травня, 20:07
398
Світова LPG Асоціація (WLPGA) підготувала презентацію про переваги використання синтетичного натурального газу (SNG) і звернулася до всіх учасників…
03 квітня, 18:15
144
30 березня 2023р. Європейською радою було прийнято постанову, яка продовжує строком на 1 рік добровільну мету держав, що входять до Європейського…
28 березня, 20:59
104
23 березня 2023 року Компанія ТОВ «Укравтономгаз» прийняла участь у  третій конференції циклу «Бізнес-трансформації на агроринку».   Конференція…
17 березня, 11:35
231
Шановні партнери!   Запрошуємо Вас відвідати конференцію БІЗНЕС-ТРАНСФОРМАЦІЇ НА АГРОРИНКУ   ЕНЕРГОНЕЗАЛЕЖНІСТЬ: НОВІ РИНКИ,  ІНВЕСТИЦІЇ.  Захід…
15 вересня, 18:18
4,109
В жовтні LPG збереже вартісну різницю 1 Гігакалорії в 2 рази з природним газом для промисловості. З початку вересня 2022 року оптові ціни на…
-
БЕЗКОШТОВНА ГАЗИФІКАЦІЯ
Обмеженій кількості клієнтів наша компанія надає обладнання і монтаж автономного газопостачання безкоштовно на умовах наших поставок газу. Якщо Ви хочете отримати комерційну пропозицію на монтаж автономного газопостачання, заповніть форму нижче.